Digitale detox tijdens je vakantie

‘Juist als je prikkels uitschakelt, komt de inspiratie’

Allemaal leuk en aardig: er middenin de zomer drie weken tussenuit. Maar hoe moet dat met de zaak? Werk je als zelfstandig ondernemer, dan kun nog weleens in een nare spagaat zitten: je wilt beschikbaar zijn voor vragen en berichten van klanten, maar je wilt er ook even helemaal uit zijn. Hoe werkt een digitale detox voor ondernemers?

“Digitale detox tijdens je vakantie” verder lezen

Zichtbaar als expert door zakelijk bloggen

Met een beetje doorzettingsvermogen is een succesvolle zakelijk blog voor iedereen mogelijk. Zakelijk bloggen kan namelijk veel winst opleveren: juist door te laten zien wie de mens achter het bedrijf is, worden barrières weggenomen en een achterban gecreëerd.

Zakendoen met bedrijven lijkt zijn beste tijd gehad te hebben. Zowel zakelijke als particuliere consumenten zijn steeds meer op zoek naar ondernemingen waar zij een persoonlijke band mee hebben. Kort door de bocht: mensen doen het liefst zaken met echte mensen.

“Zichtbaar als expert door zakelijk bloggen” verder lezen

De nieuwe ondernemer: Lotty Meiers

Terwijl er in Den Haag druk overleg is welke plaats zelfstandig ondernemers nu hebben in het bedrijfsleven (en dan met name de ondernemer zonder personeel) en of er een paragraaf over hen dient opgenomen te worden in CAO’s en hoe het nou moet met die pensioenen van ál die zelfstandig ondernemers, werken wij ondernemers gewoon hard door. En er komen steeds meer ondernemers bij.

Ik vind het fascinerend om te zien hoe verschillende ondernemers hun gat in de markt vinden. Daarom kom ik graag in gesprek met ‘de nieuwe ondernemer’: creatieve vrijdenkers, keiharde werkers en eigenwijze entrepreneurs. Vandaag interview ik Lotty Meiers, eigenaar van Kop en Schotel Vintage.

“De nieuwe ondernemer: Lotty Meiers” verder lezen

Reisverhaal Boedapest: de foto die het artikel niet haalde

Wanneer ik voor een tijdschrift op reis ga, wordt het erg gewaardeerd als ik zelf mijn camera meeneem. Bladen hebben vaak geen geld (meer) om een fotograaf mee op reis te sturen, maar willen toch wat originelers plaatsen dan de meeste stockfoto websites en verkeersbureaus kunnen bieden.

En eigenlijk vind ik het zelf ook leuk om te fotograferen tijdens mijn reizen. Voor reisartikelen kies ik vaak originele invalshoeken (of althans, dat hoop ik) en dan is het prettig om bijpassende foto’s te kunnen leveren. Als de plaatjes bij de woorden passen, komen de woorden wat mij betreft nog net wat beter uit.

Houses of Parliament - Boedapest

Kettingbrug - Boedapest

Allerlei bochten
Nu wil ik absoluut niet beweren dat ik een professionele fotograaf zou kunnen vervangen. Ik mis de uitgebreide opleiding, ervaring en het (technisch) inzicht. Maar dat compenseer ik volgens mij meer dan een beetje door mijn inzet. Als ik, gewapend met camera, op pad ben voor een reisverhaal ben ik niet te beroerd om mij in allerlei bochten te wringen om met bijzonder materiaal thuis te komen. Je bent journalist of niet, natuurlijk. Dus toen ik voor één van mijn laatste reisartikelen afreisde naar Boedapest, nam ik mij voor om ook foto’s te maken ín één van de thermale baden van de stad. Koste wat kost. 
Boedapest - Szechenyi Bad

Schakende mannetjes in het buitenbad
Het werd het Széchenyi-bad. Niet alleen het mooiste bad van Boedapest, maar in de buitenbaden zijn ook tafels gemaakt met schaakborden erop. En op welk tijdstip je het Széchenyi-bad ook binnenvalt, er zitten altijd wel schattige oude mannetjes te schaken in het buitenbad. Die fanatieke grijsaards moesten op de gevoelige plaat. Mijn plan werkte gelukkig. Want ook al was het pas 9 uur ’s ochtends en stond ik te rillen in mijn bikini: de mannetjes schaakten al alsof hun leven er vanaf hing. Na een halfuur, wadend door het (gelukkige warme!) thermale water met camera met telelens on mijn nek had ik het perfecte plaatje binnen. De bikini kon de tas weer in en de handdoek werd aan de rugtas vastgemaakt. Dit laatste leidde tot verraste blikken bij de diverse musea waar ik de rest van de dag mijn entree maakte. Maar dat deerde niet: dé foto was gemaakt.

Bejaarde ruggen en vergane glorie
Enkele weken later werd het artikel met foto’s ingeleverd. Dé foto werd goed ontvangen door hoofd- en eindredactie. Niets aan de hand, zou je denken. Tot de vormgeefster de foto zag. Ze vond de schakende mannetjes vreselijk. Nee, ze gruwde zelfs van de bejaarde schakers. Dat deze meneren typisch Boedapest en thermaal bad zijn, zou haar worst zijn. Die grijze haren, die bejaarde ruggen, de vergane glorie! De foto kwam er niet in. Oude mannetjes horen nu eenmaal niet bij een artikel over een bruisende stad. Tsja, en daar had ze me. Alle moeite ten spijt. Had ik me dus helemaal voor niets in bikini gehesen om 9 uur ’s ochtends, mezelf rillend met camera en al in het water gewaagd en de rest van de dag met natte bullen in en aan mijn tas gelopen.

Dat zou natuurlijk zonde zijn. Dus bij deze: mijn Hongaarse schakende mannetjes!

Szechenyi Bad Boedapest

Mijn artikel ‘Het beste van Boedapest‘ verscheen in de Consumentengids Reisgids van januari 2014

Meer artikelen, met vaak mijn eigen foto’s, zijn te zien in mijn porfolio.

10 tips voor startend zelfstandig ondernemers

Bijna een jaar ben ik nu zelfstandig ondernemer en zoals dat vaak gaat met grote beslissingen, verzucht ik vaak: had ik dit maar véél eerder gedaan. Het eerste jaar was vooral een grote ontdekkingsreis, dat zullen meer starters kunnen beamen. Ik kreeg tips, héél veel tips,  en ondervond wat voor mij werkt. En goed advies, dat deel je. Dus voor alle startende ondernemers: 10 tips.

Luister naar mensen die ertoe doen
Als ik het afgelopen jaar had moeten luisteren naar alle mensen die tegen me zeiden ‘Je gaat toch niet nú, in deze economische tijd, voor jezelf beginnen?’, dan zat ik nu nog vast in een baan die niet bij me paste. Maar toen ik mijn plannen voorlegde aan mensen met verstand van (zelfstandige) zaken hoorde ik een heel ander geluid. Mijn ideeën werden serieus bekeken en de tips die ik kreeg waren constructief. Daar kon ik mee aan de slag! Goed bedoeld advies is prima, maar niet altijd even motiverend. Zoek andere zelfstandigen, coaches en vakgenoten op.

Netwerk op een manier die bij je past
Als journalist en (web)redacteur vind ik mijn opdrachtgevers meestal niet bij netwerkborrels of ‘open coffees’. En toegegeven, ik heb een hekel aan typische ‘netwerkbijeenkomsten’. Maar dat wil niet zeggen dat ik het hele netwerkgebeuren dan maar moet laten zitten. Ik zocht gewoon naar manieren om te netwerken, zodat het voor mij niet ‘nep’ voelt. Bijvoorbeeld door het volgen van cursussen en workshops, het doen van vrijwilligerswerk of het helpen organiseren van een event. Zo vergroot ik tijdens het ‘doen’ meteen mijn netwerk. Floreer jij op netwerkbijeenkomsten? Prima, gewoon gaan. Maar sta je er te zweten, kijk dan eens uit naar bijvoorbeeld een leuke bestuursfunctie of vrijwilligerswerk. 

Besteed het uit
Een boekhouder kost geld en een webdesigner ook. Maar werkzaamheden die niet binnen je scope liggen, kosten vaak héél veel tijd als je ze zelf doet. Tijd die je beter kunt besteden aan je core business, zoals het vinden van nieuwe klanten of uitbreiden van je netwerk. En eerlijk is eerlijk: de meeste boekhouders doen je aangiftes stukken beter dan jijzelf en professioneel gebouwde websites zien er vaak beduidend beter uit dan zelf geknutselde varianten. Bovendien hoeft uitbesteden niet duur te zijn. Kijk gewoon naar andere zelfstandige ondernemers bij jou in de buurt.

Je hoeft niet altijd beschikbaar te zijn
Niet lachen, maar de eerste maanden als ondernemer heb ik niet gesport. Want ’s ochtends of ’s middags zomaar een uur afwezig zijn, dat kon toch niet? Maar tijdens een uurtje zwemmen, loop ik echt geen klanten mis. Sterker nog: na het sporten kan ik me beter concentreren en tijdens mijn fietstochten krijg ik de beste ideeën. Dus vaar je goed bij een uurtje yoga of hardlopen ’s ochtends of verdrijf je je ‘vier uur dip’ het best met een zumba-les of een tijdschrift lezen? Gun jezelf dit uurtje. Je eigen tijd kunnen indelen en werken wanneer je de meeste energie en inspiratie hebt, is één van de grootste voordelen van het zelfstandig ondernemerschap.

Zeg gerust ‘nee’, maar niet te vaak
Natuurlijk ben je als startend ondernemer blij met elke nieuwe klant. Dus als iemand je belt met een klus, zeg je maar al te graag ja. Maar je bent geen zelfstandig ondernemer geworden om werk te doen waar je een hekel aan hebt of waar je eigenlijk niet zo veel verstand van hebt. Dus word je een keer werk in de schoot geworpen waarvan je écht denkt ‘getver’, zeg dan ook gewoon ‘nee’. Doe dit wel op een nette manier en bedenk of één van je zelfstandige collega’s de opdracht wel leuk zou vinden. Daar help je je opdrachtgever en een collega mee.

Raak niet in paniek
Eén van de beste tips die ik heb afgelopen jaar kreeg was: raak niet in paniek als je een maand wat minder (of misschien wel helemaal geen) werk hebt. Ga vooral niet hysterisch acquireren en neem ook geen werk aan dat niet bij je past. Gebruik deze maand om constructief te acquireren, af te spreken met mensen die je kunnen adviseren of  een cursus te volgen. Maak een lijstje met dingen die je graag wilt doen als het even wat rustiger is: je website bijwerken, NS-wandelingen maken, een 3-gangen diner koken op dinsdag. Pak de lijst erbij als het rustig is en doe minstens twee dingen die erop staan. Grote kans dat je tegen het einde van de maand alweer bent gebeld voor een leuke opdracht.

Help elkaar
Als ZZP’er kun je er, al dan niet terecht, weleens het idee hebben dat je er helemaal alleen voor staat. Maar het mooie is: zo voelen veel zelfstandigen zich, dus help elkaar een handje. Wil je een logo laten ontwerpen? Bel die grafisch ontwerper die je tijdens de startersdag ontmoette. Wordt je website niet goed gevonden? Neem contact op met de webredacteur waarmee je stond te praten tijdens een netwerkborrel. Zie je op Twitter een kans voorbij komen voor iemand uit je netwerk? Attendeer hem of haar erop. En als jij eens wat nodig hebt, vind je vast wel een helpende hand in je nieuwe netwerk.

Wees ondernemend
Nogal wiedus, hoor ik je denken. Maar ik sta ervan te kijken hoeveel zelfstandig ondernemers van opdracht naar opdracht hobbelen, zonder na te denken welke koers ze willen varen. Zonder na te denken wie zij als klant willen en hoe ze die gaan krijgen. Die alleen tussen twee opdrachten in aan acquisitie doen en dan maar een tijdje op hun spaargeld teren. Denk niet alleen aan de korte termijn. Ja, het is belangrijk dat je deze maand je rekeningen kunt betalen. Maar wat wil je over 3 jaar hebben bereikt? Maak een plan voor de lange termijn, in ieder geval tot eind volgend jaar. Maak ruimte in je agenda voor acquisitie en bedenk wie de klanten zijn met wie je een langdurige relatie wilt opbouwen.

Praat met je collega’s
Je collega’s zijn je concurrenten, zeker. Maar geef toe, als ZZP’er gaat het je waarschijnlijk niet lukken om de hele markt te bedienen. Dus zet je schroom overboord en deel je zorgen, ervaringen, problemen en goede tips met ze. Zij zitten, net als jij waarschijnlijk, vaak alleen vanuit huis te werken. En niets is frustrerender dat de hele dag, in je eentje, met een probleem opgezadeld zitten. Grote kans dat dat probleem veel kleiner is, dan het in je hoofd inmiddels is geworden. Je collega’s hebben misschien al eens eerder met het bijltje gehakt en kunnen je van de beste adviezen voorzien. Dus zoek regelmatig je collega’s op. Dat kan één op één tijdens een informele kop koffie, maar ook tijdens een bijeenkomst of een workshop. Kom je meteen nieuwe collega’s tegen. Ik woonde bijvoorbeeld afgelopen jaar de workshop ‘De gelukkige freelancer’ bij, van Birgit Kooijmans en kwam thuis met bakken vol goede adviezen en waardevolle nieuwe contacten.

Blijf in beweging
De markt staat niet stil, dus moet jij dat als ondernemer ook niet doen. Bekijk de behoeftes van je klanten, zijn ze de afgelopen maanden veranderd? Loop je weleens opdrachten mis, omdat je een bepaalde vaardigheid mist? Tijd om in beweging te komen en te blijven. Houd de behoeftes van je klanten in de gaten, lees vakliteratuur, volg blogs van collega’s en woon discussieavonden of evenementen bij van jouw branche (of organiseer zelf een event!). Zo ben je altijd op de hoogte van de ontwikkelingen in jouw vakgebied en hoef je nooit achter de feiten aan te lopen.

Natuurlijk vraagt een blog als deze om een kleine disclaimer, want deze tips zijn gebaseerd op mijn eigen ervaringen. Ze zullen natuurlijk niet voor elk type ondernemer en in elke branche werken. Daarom ben ik ook heel erg benieuwd naar tips en ervaringen van andere startende ondernemers. Wat werkte voor jou als starter erg goed? Heb jij een goede tip? Laat gerust een comment achter.

Je droom financieren, dankzij de crowd

Maar liefst 3 miljard dollar werd in 2012 opgehaald voor 2,5 miljoen creatieve projecten, dankzij crowdfunding. Niet mis. In een tijd waarin banken niet scheutig zijn met leningen en financiële middelen beperkt zijn, lijkt crowdfunding de oplossing voor ondernemers die graag hun doel willen bereiken. Maar wat is crowdfunding nou eigenlijk en hoe werkt het?

Wie actief is op Twitter ziet regelmatig verzoeken met betrekking tot crowdfunding voorbij komen. En spreekt het doel je aan, dan is het maar een kleine stap naar het leveren van een financiële bijdrage door betalingen via Paypal en iDeal. Zo zette Stichting Het Zuid-Hollands Landschap crowdfunding in om landgoed Leeuwenhorst te herstellen en onderhouden. En restaurantketen Blauw kan zich dankzij crowdfunding in Rotterdam vestigen. Eigenaar Stefan Vreugdenhil haalde maar liefst €250.000 op. Maar juist omdat sommige instellingen verlegen zitten om financiële middelen wordt crowdfunding ook misbruikt. Zo zag ik onlangs een ‘crowdfunding’ actie van een damesblad voorbijkomen. Maar toen ik beter las, bleek het om een ordinaire abonneewerving te gaan. Wat jammer, dacht ik, dat crowdfunding op deze manier wordt misbruikt. Want ik had het idee dat crowdfunding iets is dat je ‘met elkaar’ doet en dat het geen éénrichtingsverkeer is.

Crowdfunding - Illustratie - Kim Broekmeulen

Dat had ik goed gedacht, zo vertelde Ronald Kleverlaan me. Hij is eigenaar van WEBclusive en expert op het gebied van crowdfunding. Ik sprak hem voor een artikel over crowdfunding in het nieuwe nummer van ZiZ Magazine, dat het thema ‘samenwerken’ heeft. Want als de droom van een ondernemer wordt gedragen door ‘de crowd’, dan is financiering door crowdfunding een bijzondere manier van samenwerken. Dat klopt, vertelt Ronald. Sterker nog, wie een crowdfunding wil opzetten, kan niet zonder een stevig netwerk. ‘De kracht ligt juist in het feit dat de investeringen uit het netwerk komen van de initiatiefnemers. Zo wordt sociaal kapitaal omgezet in geld op de bank’, aldus Ronald. Susan Aretz, initiatiefneemster van Smulpaapje.nl, kan erover meepraten. Zij haalde onlangs met crowdfunding bijna €3000 op voor een nieuwe website. ‘Een groot deel van mijn netwerk weet dat dit project heel dicht bij mij staat en daardoor kreeg ik veel steun.’

Een essentieel onderdeel van crowdfunding is dat je ook iets terugdoet om je netwerk te bedanken. Dat kan zo simpel zijn als een vermelding op je website of persoonlijke bedankt-tweet, als je een non-profit organisatie hebt. Met vage beloftes (zoals het vrouwenblad beloofde ‘jou verder te helpen’) kom je er dus niet. Ik sprak met Marijke Krabbendos die dankzij crowdfunding haar kledingmerk Qolors kon opzetten. Zij koos ervoor om haar investeerders over aan aantal jaar terug te betalen, mét rente. Gewoon, omdat ze haard ‘handje niet wilde ophouden’. Bovendien mogen haar investeerders met korting haar producten kopen. Slim, zo vindt Ronald. ‘Zo kun je meteen je producten testen en kijken wat goed werkt. Zo krijg je niet alleen fans voor je onderneming, je krijgt echte ambassadeurs.’

Lees het hele artikel over crowdfunding en alle do’s en don’ts.

PS. De mooie illustratie bij dit bericht en het artikel is gemaakt door Kim Broekmeulen van Komma Ontwerp.

Mazzelaar

‘Ik weet eigenlijk pas sinds een paar jaar wat ik echt wil’. Dat is iets wat ik de afgelopen tijd veel van mensen in mijn omgeving hoor. Dat ze zich ongemakkelijk voelden, en een beetje in een hoek gedrukt, toen ze op hun vijftiende verplicht vakken en een vervolgstudie moesten kiezen. En dat die studies en de banen die erop volgde het gewoon niet helemaal waren, niet bij ze pasten. Omscholingstrajecten, identietijdcrises, burn-outs. De hele mikmak heb ik voorbij zien komen. Hoe dat bij mij zit, vragen ze dan. Heb ik nooit getwijfeld? Wat dat betreft ben ik dus gewoon een mazzelaar.

Toen ik een jaar of tien was, maakte ik samen met een jongetje uit mijn klas een tijdschrift. We schreven verhalen over klasgenootjes, tekende cartoons en maakte een echte cover. Mijn vader werd opgezadeld met een stapel A4-tjes en het dringende verzoek om deze op zijn werk zo vaak mogelijk te kopiëren. Nadat jongetje en ik de hele boel aan elkaar hadden geniet, brachten we de tijdschriften rond op onze fietsjes. Ons tijdschrift werd nooit een enorme hit, maar ik wist wel dat dit was wat ik wilde gaan doen ‘als ik later groot zou zijn’.

Het is deze maand tien jaar geleden dat ik afstudeerde aan de Hogeschool voor Journalistiek. Afstudeerrichting? Tijdschriftjournalistiek. Wat anders, zou ik bijna roepen. Ik heb het altijd als een voorrecht beschouwd dat ik zo goed wist wat ik wilde en dat ik nooit van die koers ben afgeraakt. Natuurlijk heb ik geflirt met andere disciplines. Ik dompelde me onder in webredactie en SEO (ook heel leuk trouwens),  schreef voor een persbureau (maar helaas is GPD ter ziele) en werkte zelfs mee aan boeken (mijn innerlijke Annie M.G. was apetrots). Maar niets is zo leuk als schrijven voor tijdschriften, met het maken van interviews en reportages voorop. Ik stel me altijd zo voor dat ‘de lezer’ (en die lijkt dan eigenlijk altijd heel erg óf op een vriendin van mij óf op de buurvrouw van mijn ouders) op zaterdagmiddag, nadat alle boodschappen zijn gedaan, de tuin is aangeharkt en het huis schoongemaakt, met ‘mijn blad’ en een kop koffie op de bank ploft dan een uurtje of wat de wereld helemaal vergeet. Voor mij is er eigenlijk niets mooiers dan bijdragen aan iemands rustmoment, met een ontroerend, betoverend of sprekend artikel. Dan ben je toch echt een mazzelaar.